مرحوم سید حسن تقی‌زاده

تولد: 1257   درگذشت: 1348

شغل: ادیب و سیاستمدار

مورد اهدا: اهدای بیش از 1300 جلد کتاب به کتابخانه دانشکده ادبیات دانشگاه تهران

سید حسن تقی‌زاده در سال ۱۲۵۷ در خانواده‌ای روحانی در تبریز به دنیا آمد. ایشان از ۸ سالگی تحصیل مقدمات عربی و از ۱۴ سالگی تحصیل علوم عقلی، ریاضیات، نجوم و هیئت را شروع کرد. تقی‌زاده از حدود سنین ۲۰ سالگی بر اثر آشنایی به نوشته‌های نویسندگان تجددخواه روزنامه‌های فارسی خارج از کشور، به علوم جدید غربی، اندیشه‌های سیاسی اروپایی، افکار آزادی‌خواهانه و تجددطلبانه متمایل شد. وی بانی مهم‌ترین مجموعه منابع مطالعات ایرانی در کتابخانه مجلس سنا بود و از افراد مؤثر در تأسیس چاپ‌خانه افست، نشر متن کتیبه‌های ایرانی، ترجمه دائرةالمعارف اسلام و نشر نخستین کتاب‌شناسی‌ها و فهرست‌های منظم به فارسی به شمار می‌آید. تقی‌زاده که در سال‌های پایانی عمر، توان حرکت را از دست داده بود و دچار فلج پا شده بود در بهمن‌ماه ۱۳۴۸ در سن ۹۲ سالگی در انزوا درگذشت. بیش از ۱۳۰۰ جلد کتاب از طرف این رجل سیاسی به دانشگاه تهران اهدا گردیده است که در کتابخانه دانشکده ادبیات نگهداری می شود.

نیت خیر و کمک این خیّر نیک‌اندیش چراغی را در دانشگاه تهران روشن کرد که هم‌اکنون بیش از 1500 نفر از دوست‌داران و اعضای خانواده دانشگاه (اعضای هیأت علمی، کارکنان و دانشجویان دانشگاه) به جمع خیرین و واقفین دانشگاه پیوسته اند.

و این راه ادامه دارد حتی با اهدای 10 هزار تومان

برای حمایت از دانشگاه تهران کلیک کنید.