وضعیت دانشگاه‌های تهران در رتبه بندی کیو اس

دکتر محمدجواد دهقانی رئیس ISC گفت: پایگاه رتبه بندی کیو اس دوازدهمین دوره رتبه بندی موضوعی دانشگاه‌های جهان را منتشر کرد. در این رتبه بندی دانشگاه‌های جهان در ۵۱ موضوع ارزیابی شده‌اند که دانشگاه‌های ایران در ۱۸ حوزه موضوعی حضور دارند.

دهقانی اظهار داشت: این در حالی است که در سال ۲۰۱۶ دانشگاه‌های ایران تنها در یک حوزه موضوعی در این رتبه بندی حضور داشت. حضور ایران در این نظام رتبه بندی در سال ۲۰۲۰ در ۱۳ حوزه موضوعی و در سال ۲۰۲۱ در ۱۷ حوزه موضوعی و در سال جاری با اضافه شدن حوزه موضوعی علوم محیط زیست به ۱۸ حوزه ارتقا یافته است.

وی ادامه داد: رتبه بندی کیو اس یکی از معتبرترین نظام‌های رتبه بندی بین‌المللی است که توسط موسسه کاکارلی سیموندز انگلستان صورت می‌گیرد. یکی از رتبه بندی‌های مهمی که این پایگاه به صورت سالانه انجام می‌دهد ارزیابی و سنجش دانشگاه‌ها در حوزه‌های موضوعی مختلف است.

رئیس ISC افزود: رتبه بندی موضوعی کیو اس بر اساس چهار شاخص بررسی شهرت دانشگاه، ارزیابی کارفرمایان، تعداد استنادها به ازای هر مقاله و h-index صورت می‌پذیرد و این شاخص‌ها هر کدام با وزنی متناسب با هر حوزه موضوعی، جهت معرفی بهترین دانشگاه‌ها مشخص می‌شوند. بخشی از اطلاعات مورد نیاز رتبه بندی موضوعی کیو اس از طریق پایگاه استنادی اسکوپوس و بخش دیگر نیز از اطلاعات حاصل از نظرسنجی‌ها به دست می‌آید.

وی افزود: رتبه بندی کیواس در سال ۲۰۲۲ میلادی دانشگاه‌های برتر دنیا را در ۵۱ موضوع در قالب ۵ حیطه کلی علوم طبیعی؛ مهندسی و فناوری؛ علوم زیستی و پزشکی؛ علوم اجتماعی و هنر و علوم انسانی مورد رتبه بندی قرار داده است.

پنج حیطه اصلی حوزه‌های موضوعی
هنر و علوم انسانی باستان شناسی. معماری. طراحی و هنر. زبان و ادبیات انگلیسی. تاریخ. زبان شناسی. زبان‌های مدرن. هنرهای نمایشی. فلسفه. الهیات و مطالعات مذهبی. تاریخ کلاسیک و باستانی
مهندسی و فناوری علوم کامپیوتر و سیستم‌های اطلاعاتی. مهندسی شیمی. مهندسی عمران و سازه. مهندسی برق و الکترونیک. مهندسی مکانیک، تولید و حمل و نقل هوایی. مهندسی مواد معدنی و معدن
علوم زیستی و پزشکی کشاورزی و جنگلداری. آناتومی و فیزیولوژی. علوم بیولوژیکی. دندانپزشکی. پزشکی. پرستاری. داروسازی و فارماکولوژی. روانشناسی. علوم دامپزشکی
علوم طبیعی شیمی. علوم دریا و زمین. علوم محیط زیست. جغرافیا. علم مواد. ریاضیات. فیزیک
علوم اجتماعی و مدیریت حسابداری و مالی. مردم شناسی. مدیریت کسب و کار. مطالعات ارتباطات و رسانه. مطالعات توسعه. اقتصاد و اقتصادسنجی. تحصیلات. صنعت مهمانداری و مدیریت اوقات فراغت. قانون. علوم سیاسی و روابط بین‌المللی. سیاست اجتماعی. جامعه شناسی. موضوع‌های مرتبط با ورزش. مدیریت کتابداری و اطلاعات. آمار و تحقیق در عملیات

رتبه بندی دانشگاه‌ها در ۵ حیطه کلی کیو اس سال ۲۰۲۲

رئیس ISC گفت: در رتبه بندی که در ۵ حیطه کلی علوم طبیعی؛ مهندسی و فناوری؛ علوم زیستی و پزشکی؛ علوم اجتماعی و هنر و علوم انسانی صورت پذیرفته است، دانشگاه‌های ایران همانند سال‌های پیش در ۳ حیطه مهندسی- فناوری، علوم زیستی-پزشکی و علوم طبیعی دارای رتبه در بین دانشگاه‌های برتر دنیا شده‌اند که نتایج آن در جدول قابل مشاهده است.

وی گفت: همانطور که در جدول دیده می‌شود در حوزه کلی مهندسی و فناوری در رتبه بندی سال ۲۰۲۲ سه دانشگاه صنعتی شریف، تهران و صنعتی امیرکبیر حضور دارند. در حوزه کلی پزشکی و علوم زیستی مانند سال گذشته تنها دانشگاه علوم پزشکی تهران حضور دارد که ارتقا رتبه بسیار خوبی داشته است. در حوزه کلی علوم طبیعی مانند سال گذشته شاهد حضور دو دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شریف هستیم که توانسته‌اند در این رتبه بندی حضور داشته باشند.

وضعیت دانشگاه‌های ایران در رتبه بندی حیطه‌ای کیو اس

حضور دانشگاه های ایرانی در ۱۸ حیطه رتبه بندی موضوعی «کیواس» ۲۰۲۲

رتبه بندی در ۵۱ حوزه موضوعی سال ۲۰۲۲ کیو اس

دهقانی گفت: در سال ۲۰۲۲ ایران در ۱۸ حوزه موضوعی حضور دارد. این در حالی است که در سال ۲۰۱۶، دانشگاه علوم پزشکی تهران تنها دانشگاه از ایران بود که در حوزه موضوعی پزشکی با رتبه ۲۵۱-۳۰۰ قرار گرفت. حضور دانشگاه‌های ایران در سال ۲۰۱۷ از یک حوزه به ۸ حوزه و در سال ۲۰۱۸ به ۹ حوزه موضوعی، در سال ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ به ۱۳ حوزه موضوعی، در سال ۲۰۲۱ به ۱۷ حوزه موضوعی و در سال جاری با اضافه شدن حوزه موضوعی علوم محیط زیست به ۱۸ حوزه ارتقا یافته است.

جدول زیر جایگاه دانشگاه‌های کشور در حوزه‌های مختلف در رتبه بندی موضوعی کیو اس در سال ۲۰۲۲ نشان می‌دهد.

حیطه کلی حوزه دانشگاه رتبه سال ۲۰۲۲ تعداد دانشگاه‌های رتبه بندی ۲۰۲۲
مهندسی و فناوری علوم کامپیوتر و نظام‌های اطلاعاتی دانشگاه صنعتی شریف ۳۰۱-۳۵۰ ۶۷۵
دانشگاه تهران ۴۰۱-۴۵۰
علوم اجتماعی و مدیریت مطالعات مدیریت و کسب و کار دانشگاه تهران ۵۰۱-۵۵۰ ۵۷۳
اقتصاد و اقتصادسنجی دانشگاه تهران ۴۰۱-۴۵۰ ۵۲۲
آمار دانشگاه تهران ۲۰۱-۲۳۰ ۲۳۱

*حوزه‌های موضوعی و دانشگاه‌هایی که بار اول در این نظام رتبه بندی در سال پیش حضور نداشته‌اند.